Bättre förutsättningar för svensk forskningskommunikation

forordning

Av: Wilhelm Widmark

Utbildningsdepartementet har genom en ny instruktion tydliggjort Kungliga bibliotekets ansvar när det gäller att tillhandahålla en effektiv forskningsinfrastruktur.

Stockholms universitetsbibliotek välkomnar uppdateringen av instruktionen eftersom vi ser förbättrade möjligheter till ett nationellt och produktivt samarbete om forskningskommunikation både globalt och på hemmaplan.

Instruktionen för Kungliga biblioteket:

3. inom sitt verksamhetsområde vara en resurs för forskning i rollen som främst humanistiskt och samhällsvetenskapligt forskningsbibliotek och främja den svenska forskningens kvalitet genom att tillhandahålla en effektiv forskningsinfrastruktur.

Det är glädjande att Kungliga bibliotekets roll som forskningsbibliotek och forskningsinfrastruktur nu fastslås i myndighetens instruktion. Det innebär inte bara en tydlighet för myndighetens fortsatta verksamhet utan också för forskarsamhället och oss som tillhör forskningsbibliotekssektorn.

Läs mer här.

Wilhelm Widmark