Nu släpps de första fria titlarna i globalt OA-projekt

Av: Per Swedberg 

De första 28 böckerna som ingår i projektet Knowledge Unlatched har nu valts ut och snart kommer det gå att ladda ner samtliga. Helt gratis.

Knowledge Unlatched är ett globalt samarbetsprojekt som syftar till att köpa loss rättigheterna till nya böcker inom humaniora och samhällsvetenskap från förlagen. Det går till så att förlagen får en fast summa som ersättning för varje titel. De deltagande biblioteken delar sedan på den kostnaden och boken kan publiceras i Open Access, som PDF-fil på internet, fullt åtkomlig för alla. Från Sverige deltar universitetsbiblioteken i Stockholm, Uppsala och Lund i projektet.

Priset vi får betala är beroende av antalet deltagande bibliotek. Eftersom intresset varit stort och cirka 300 bibliotek deltar, visar det sig att kostnaden för varje titel blir ungefär densamma som om vi hade köpt boken, 300 kronor. Men tack vare projektet kan alltså alla i hela världen snart få fri tillgång.

De 28 titlar som ingår i pilotprojektet har valts ut av projektets bibliotekarier från ett hundratal som föreslagits av förlagen. I framtiden kommer en kommitté från de deltagande biblioteken att stå för urvalet.

Vill du läsa mer om projektet och kanske se vilka titlar som valts ut för fri publicering kan du gå till www.knowledgeunlatched.org/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s