Doktorandens sista dagar

139_1920161-WAv: Thomas Neidenmark

Det är stressigt inför disputationen. I veckan har jag återigen träffat en doktorand som uttryckte stark vånda över slutfasen i sitt avhandlingsprojekt. Att avropa tryckerier för att trycka den gigantiska pliktupplagan skrämmer. Hur fungerar DiVA? Vem ska jag prata med om att bilderna hoppar runt i Word som sockerstinna Hedenhösbarn? Pengarna är slut. Måste bara få iväg avhandlingen till tryck så jag kan få A-kassa. Jag vet inte hur jag ska orka.

Det är inte svårt i detta läge att kliva in och säga: “Det ordnar sig, biblioteket tar gärna ansvar för publiceringsprocessen åt dig. Du behöver inte bry dig om tryckerier och annan byråkrati. Biblioteket fixar eller hittar den som fixar.”

Biblioteket bygger ut stödet till alla forskare vid universitetet parallellt med utvecklingen av Stockholm University Press. Du som är doktorand i de sista tuffa dagarna av ditt projekt och är orolig inför att få ut avhandlingen bör höra av dig till oss på vår nya funktionsadress för publiceringsstöd: diva@sub.su.se. Hör gärna av dig redan när du har ett år kvar till disputation. Doktorandens sista dagar är ett ansvar vi kan dela på. Det ordnar sig!